Ik herinner me goed dat mijn vriendin drie jaar geleden naar me toe kwam. Ze zei dat ze een verrassing had en wreef over haar buik. Hoewel we het er nooit over gehad hadden, wist ik direct wat ze bedoelde. Ik kon mijn geluk niet op, we kregen een kind. Zeven maanden later werd onze eerste zoon geboren, een schat van een kerel en direct al groot en breed. Mijn geluk brak al snel. Mijn vriendin was elke dag druk met onze zoon en zag me eigenlijk niet meer staan. Ook niet toen hij begon te lopen en ook niet toen hij op de peuterspeelzaal begon. Hoewel ik aanvankelijk nog weleens inzette op de oorzaak van het zwanger worden, gaf ik al snel de moed op. Mijn vriendin wilde helemaal niet meer intiem zijn. Volgens haar lag het niet aan mij, maar je gaat al snel andere dingen denken. Dit wilde ik niet. Ik wilde niet een van de personen zijn die na tien jaar zegt bij iemand gebleven te zijn vanwege een kind. Ik wilde de intimiteit terug of ik had niets meer in de relatie te zoeken. Toen ik in de kroeg met Bart hierover sprak, zei hij dat hij het precies herkende. Hoe hij het opgelost had: een massagecursus voor twee boeken. Een massagecursus voor twee was volgens hem de manier om weer van elkaar te kunnen genieten. Ook zonder dat alle kleren uit moeten.

Hoe werkt dat dan, een massagecursus voor twee?

Ik had aanvankelijk geen idee wat ik me voor moest stellen bij een massagecursus voor twee, maar toen ik op de website van Anneke Slijfer (annekeslijfer-massage.nl) keek, wist ik precies wat ik kon verwachten. Een massagecursus voor twee is een cursus waarbij je elkaar leert masseren. Dat leek me wel wat, dus belde ik direct om een massagecursus voor twee te boeken en sprak direct een tijd af. Ik zorgde dat mijn zoontje bij mijn ouders kon zijn tijdens de massagecursus voor twee en loog tegen mijn vriendin dat we even moesten kijken naar een nieuwe stoel. Vlak voordat we aankwamen bij de massagecursus voor twee heb ik verteld wat het plan was en ze reageerde direct enthousiast. Een massagecursus voor twee klinkt wel heel spannend hoor, riep ze uit midden op straat.

De reden voor de problemen

Nadat we de massagecursussen doorlopen hadden, waren we ineens veel beter in masseren en konden we beter ontspannen. Dat bleek ook de drempel geweest te zijn voor mijn vriendin:

  • De spanning van het hebben van een kind;
  • Onvrede met haar lichaam;
  • Het verleerd zijn van intiem zijn.

Dankzij de massagecursus is de drempel niet alleen lager geworden, de drempel is volledig weg. Dat maakt het makkelijker om van elkaar te kunnen genieten. Achteraf gezien heb ik te veel aandacht gelegd op de verkeerde dingen. Door haar constant te complimenteren als moeder en met haar figuur, drukte ik haar constant in een rol die niet bij de rol van vriendin paste. Overigens wil ik graag direct even benadrukken dat het me dus niet alleen om seks ging. Ik wilde vooral dat we weer konden knuffelen, masseren en tegen elkaar aan konden hangen – want dat was allemaal verdwenen in de periode na het krijgen van een kind. Nu we elkaar goed kunnen masseren en de spanning weg kunnen nemen, is dat probleem in ieder geval van tafel en kunnen we weer gewoon lekker verder zoals we altijd deden. En misschien komt er zelfs wel een tweede… Al zal dat niet van de massages zijn.