Voor iedere ondernemer is het de vraag: moet ik een boekhouder inschakelen of kan ik de boekhouding ook zelf doen? Wat voor jou de beste keus, ligt natuurlijk helemaal aan jouw specifieke situatie. Wel kan er in het algemeen gezegd worden dat het vaak wel aan te raden is om een boekhouder in te schakelen voor jouw administratie. Het scheelt je tijd en het bespaart je een hoop zorgen. En zo heb je meer ruimte over om je te richten op waar het in jouw bedrijf echt om gaat. 

Wel of niet een boekhouder inschakelen?

Als jij begint als ondernemer, dan doe je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk zelf. Een specialist inschakelen voor de boekhouding kost immers geld en dat spaar je het liefste uit. Op dat moment is je administratie ook nog niet zoveel werk, dus het voelt ook nog niet echt noodzakelijk om een boekhouder in te huren. Maar hoe groter jouw bedrijf wordt, hoe meer klanten je krijgt, hoe meer werk de administratie wordt. Op een gegeven moment ben je daar in verhouding wel erg veel tijd aan kwijt. Ook omdat het niet jouw specialisatie is en je vaak dingen op moet zoeken om zeker te weten dat je het op de juiste manier administreert. Je houdt zo steeds minder tijd over voor waar het in jouw bedrijf echt om gaat: producten ontwikkelen en verkopen of diensten leveren. Een boekhouder inhuren betekent dus in de eerste plaats dat je daar weer meer tijd voor hebt. Je kunt je weer op de kern van jouw onderneming richten en dat zal veel voordelen opleveren. Daarnaast neemt het ook veel onzekerheid weg als je een boekhouder jouw administratie laat doen. Je hoeft dan niet meer steeds te twijfelen of je alles wel goed noteert in de boekhouding, je kunt er op vertrouwen dat deze specialist dit op de juiste manier voor jou doet.

Kosten

Ondanks dat deze voordelen duidelijk zijn, hikken ondernemers soms toch aan tegen het inschakelen van een boekhouder vanwege de kosten die hierbij komen kijken. Maar het grappige is dat deze specialisten zichzelf vaak terugverdienen. In de eerste plaats omdat zij veel fiscale kennis hebben, waardoor je maximaal profiteert van alle belastingvoordelen die er te halen zijn. In de tweede plaats omdat het jou de kans geeft je bedrijf verder uit te breiden en meer winst te maken. De keuze voor een boekhouder is dus eigenlijk heel logisch:

  • de kosten strepen weg tegen het profijt wat je met het uitbesteden van de boekhouding behaalt
  • je hoeft je niet langer zorgen te maken of je boekhouding wel klopt
  • je houdt zelf tijd over voor de kerntaken van je onderneming

Is het voor jou duidelijk dat jij ook de boekhouding zou moeten uitbesteden? Dan is het natuurlijk nog wel de vraag aan wie. Via De Zaak kun je gemakkelijk offertes aanvragen van specialisten bij jou uit de buurt. Je vult je gegevens in en bij welke delen van de boekhouding jij hulp nodig hebt en jij ontvangt verschillende offertes. Zo kun je gemakkelijk de boekhouder uitkiezen die het beste bij jouw onderneming past!