Oncologie fysiotherapie is een belangrijk onderdeel in de behandeling van de ziekte. Oud-patiënten krijgen de kans hun oude leven weer op te pakken, terwijl patiënten die een behandeling ondergaan de negatieve bijwerkingen kunnen bestrijden. Hoe gaat oncologie fysiotherapie te werk?

  • Doel van de fysiotherapie
  • Intakegesprek
  • Gerichte behandeling
  • Effectevaluatie

Het doel van oncologie fysiotherapie is in veel gevallen anders dan een reguliere behandeling. Het heeft niet tot doel een specifieke blessure op te lossen, maar om lichamelijke functies te herstellen. Na de ziekenhuisbehandeling ondergaat iemand ondergaat een intensief herstelproces, waar fysiotherapie aan bijdraagt door het lichaam weer aan te sterken. Het richt zich dus meestal op het volledige bewegingsapparaat. Voor de behandeling begint is er een intakegesprek. Daarbij worden verschillende testen gedaan. Een voorbeeld daarvan is de lastmeter, die bekijkt hoe ernstig de psychische klachten zijn. Ook wordt de welbekende VAS score bepaalt. Daaruit is af te leiden hoeveel pijn de cliënt ervaart en hoe het zit met de dagelijkse vermoeidheid. Aan de hand van deze testen wordt een therapie samengesteld die goed aansluit op uw wensen. Deze therapie zal gericht zijn op het herstel van het lichaam. Dat is soms uitdagend, maar zal nooit te zwaar voor u zijn. Natuurlijk heeft u hier ook zelf inspraak in. Vindt u specifieke oefeningen niet prettig of te zwaar, dan wordt gezocht naar een alternatief. In de oncologie fysiotherapie draait alles om ervaring. Kennis van aandoeningen, bijwerkingen en behandelmethodes komt met de jaren. Fysiotherapiepraktijk Jansen in Den Haag heeft meer dan 12 jaar ervaring met deze variant van fysiotherapie. Deze kennis wordt op pijl gehouden door cursussen en workshops, om zo de best mogelijke zorg te kunnen bieden. Voor meer informatie over de praktijk en haar werkwijze surft u naar http://www.fysiotherapiejansen.com/oncologie-fysiotherapie/. Via het contactformulier neemt u direct contact op en krijgt u antwoord op gerelateerde vragen.

Oncologie fysiotherapie: gerichte behandeling

Oncologie fysiotherapie richt zich in principe op een aantal zaken. Om te beginnen gaat het om re-integratie in de samenleving. Daarmee wordt bedoeld dat de cliënt weer de conditie opbouwt om naar het werk te gaan, of te wandelen in het park. Eerst wordt gewerkt aan conditie. Na een ingrijpende behandeling moeten veel spieren weer conditie opbouwen voordat ze op hun oude niveau terug zijn. Door speciale oefeningen wordt daaraan gewerkt. Dit zorgt op den duur voor meer energie, waar de cliënten vaak erg blij mee zijn. Het lijf is soms erg verzwakt, dus het is fijn als zij zich weer energiek en fit voelen. Het kan ook zo zijn dat door een operatie een serieuze bewegingsbeperking is opgetreden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij operaties aan gewrichten of ledematen. Ook daar kan oncologie fysiotherapie bij helpen. Tot slot vindt aan het eind van de behandeling een zogeheten effectevaluatie plaats. Daarbij wordt ook gekeken naar de tests die tijdens de intake zijn afgenomen. Heeft de behandeling effect gehad, hoe is de stand van zaken nu en zijn er nog meer stappen te zetten?

Persoonlijke aandacht en veel contact

Niet elke oncologiepatiënt stapt zomaar bij de fysiotherapeut naar binnen. Bij deze doelgroep is persoonlijke aandacht extra belangrijk. Oncologie fysiotherapie is daarom altijd patiëntgericht. U bepaalt welke stappen u wilt zetten en wat het eindstation is. Ook kiest u zelf wanneer en hoe vaak u geholpen wilt worden. Kunt u door omstandigheden niet naar de kliniek komen, dan kunt u in veel gevallen ook thuis behandeld worden. Dat kan overdag, maar ook tijdens de avonduren. Voor meer informatie, of het maken van een kennismakingsgesprek, surft u naar bovenstaande site. Lees meer…